Allt inom 10 kilometer

BUSINESS AS USUAL: NÄTVERKANDE & UNDERLEVERANS, MÅRTEN STORBACKA / WE TECH

WE Techs grundare Mårten Storbacka har gjort en lång karriär i de stora energiföretagen I Vasaregionen. Under den tiden har han rest runt världen, främst inom marinindustrin. Vi frågade Mårten, som på riktigt har seglat på de sju haven, hur han ser på de internationella nätverken i Vasaregionen. Kan även ett litet företag bli internationellt?

Internationella tillväxtmöjligheter

“Jag brukar säga att jag inte kan göra business i Finland men jag vet hur man gör det ute i världen. Jag är van med den internationella businessmodellen och med de stora företagens sätt att göra business. På WE Tech tog vi genast i bruk samma metoder. Fast vi i början var verkligen små, var det förvånansvärt enkelt att bygga upp nätverk. Våra underleverantörer är mycket större än oss men de såg att de här killarna har en vision och möjligheten att förverkliga den. Vi kom genast igång med diskussioner om hur vi tillsammans kan lösa kundens utmaningar.”

Gränsöverskridande samarbete

“Vi erbjuder lösningar som garanterat fungerar. Vi tillämpar teknologi från andra branscher, exempelvis från vindkraftssidan, och skräddarsyr tekniken enligt fartyg. Vår samarbetsmall går ut på att all teknologi finns i regionen, alldeles vid grannen. Vi paketerar lösningar med produktföretagens produkter och kopplar dem ihop med en hjärna. Jag tycker att det fungerar utmärkt. Underleverantörerna ansvarar för produkternas själsliga liv och detaljnivån medan vi kan koncentrera oss på större mönster.”

Allt finns inom en radie av 10 km

“Det finns global kompetens på väldigt hög nivå i Vasaregionen. Här är det naturligt att vara när man vill jobba med energiteknologi. Energiklustret innebär att den starka kompetensen och teknologin finns inom en radie av 10 kilometer. Vi är föregångare i världen eftersom vi har ett genuint samarbete på många områden. Det starka nätverket innehåller både större och mindre företag. Vi är lätta att kontakta och det är lätt att samarbeta med oss. Våra språkkunskaper är en rikedom för dem som vill bli framgångsrika i Nordeuropa. Det här är ett helt otroligt ställe också därför att högskolorna erbjuder bra arbetskraft.”