Läkaryrket kräver ödmjukhet och en vilja att hjälpa

Ryskfödda Elena Pellas jobbar som specialläkare i obstetrik och gynekologi på Vasa centralsjukhus.

ElenaPellasMin pappa var läkare. Han var en förebild för mig och tack vare honom kände jag att jag också ville hjälpa andra människor.

Jag flyttade till Vasa eftersom jag träffade min man som är född här. Först lärde jag mig svenska via min man och på språkkurser. I samband med min specialkompetensutbildning i Tammerfors lärde jag mig finska.

I första hand hjälper jag barnlösa par att bli gravida. Det bästa i mitt arbete är att vi kan vi skapa ett nytt liv, ett barn, för föräldrar som i vissa fall aldrig kunde bli gravida på naturligt sätt.

En läkare måste vara tålmodig och ödmjuk oberoende av arbetssituationen. Jag tror att de viktigaste egenskaperna i läkaryrket överlag är att älska människor, ha en vilja att hjälpa behövande och bemöta dem som man själv vill bli bemött.

Jag trivs bra på min arbetsplats. Jag har möjlighet att använda mina kunskaper i mitt arbete och utvecklas yrkesmässigt. Vi har en bra arbetsgemenskap inom gynekologi och förlossningar. Då man är fler är det lättare att hitta lösningar. Vi har ett bra teamarbete även med sjuksköterskorna. Utan dem skulle det inte vara möjligt att utföra allt patientarbete.

Jag har alltid trivts i Vasa. Naturen och skärgården är alldeles fantastisk. Vasa är en lämpligt stor stad och har ett bra läge nära havet.