Fritid

I Vasaregionen hittar du alla ingredienser som behövs för att njuta också på fritiden.

Att spendera sin fritid i Vasaregionen är både enkelt och intressant. Det finns aktiva föreningar nästan för allt, oberoende vad du vill syssla med.

För den som tycker om att röra sig i naturen är promenadrutterna längs stranden, de olika motionsrutterna, utmärkta vandringslederna och de ypperliga cykelvägarna en riktig lottovinst. Havet erbjuder möjligheten att fiska, åka båt, paddla, simma i vak och åka snöskoter.

Det att regionen konsumerar mycket kultur både syns och hörs. Här satsar vi mest på kultur per invånare. Utbudet sträcker sig till alla åldrar och nivåer. Regionen har två stadsteatrar och föreningarna ordnar all möjlig verksamhet. Exempelvis flera svenskspråkiga byaföreningar producerar sina egna revyteatrar som visas nästan året runt.

Också den som tycker om musik har flera alternativ att välja mellan. De mindre konserterna utstrålar värme och intim känsla, men det erbjuds också opera- och symfonikvällar. Barn och ungas intresse för musik stöds via Kuula-opistos musiklektioner och ungdomarnas Rokkikoulu.

De som tycker om att läsa får kan bli ännu ivrigare tack vare regionens stora utbud av bibliotek. Visste du att Finlands första lånebibliotek fanns i Vasa? Arbetarinstituten har ett rikt kursutbud på tre språk. Du kan exempelvis lära dig ett annat språk via tandem-metoden, då två individer lär sig varandras modersmål genom växelverkan.

Var modig och pröva på något nytt! Här hittar du några alternativ.