Får det vara Sundom böckling? Ja tack!

Fiskets Dag och Sik- & strömmingsmarknad

Fiskare i Österbotten har en viktig uppgift att producera hälsosam närmat. En fjärdedel av Finlands yrkesfiskare arbetar i Österbotten och de fiskar nästan hälften av all sik på det Finska havsområdet och ca 25 % av andra fiskar så som strömming och abbore. Bland fritidsfiskarna kallas området till och med för Pike Paradise.

Den största fiskmarknaden ordnas i Inre hamnen, som också kallas Kuntsis strand. Ibland kallas den här platsen även Fiskstranden, men den officiella och historiskt sett rätta Fiskstranden finns invid Vasklotbron. Så var noggrann när du bestämmer träff med en vän!

Kalastuksen päivät, Vaasa. Kalastuksen päivät, Vaasa. Kalastuksen päivät, Vaasa.

Många vasabor åker på fiskuppköp till Replotbron, där man kan köpa fisk direkt av fiskarna. Ett av de största fiskevenemangen i regionens är Fiskets dag, som ordnas av Österbottens Fiskarförbund. Färsk fisk, olika fisk- och fiskeprodukter, musik och förevisningar i fiskhantering lockar årligen över 10 000 besökare till Inre hamnen i Vasa. Evenemanget är gratis, men de flesta åker inte hem tomhänta. Det är svårt att motstå den gyllene Sundomböcklingen och de präktiga rökta Kvarkenabborrarna, för att inte tala om sill smaksatt med havtornsbär!

Varje år i september ordnar Lions Club Vaasa Meri sik- och strömmingsmarknaden, som förutom Inre hamnen även fyller Vasa torg. Fiskförsäljningen sker i Inre hamnen och på torget råder mera traditionell marknadsstämning.