Luciadagen

Brage Lucia hämtar ljus i mörkret

Brages första Lucia Anita Brander kröntes år 1936 vilket betyder att Lucia har spridit ljus och värme i Vasa i närmare 80 år.

3.2013_380x380Luciakröningen sker traditionsenligt söndagen före luciadagen. I samband med att lucia kröns i Bragegårdens storstuga får besökarna lyssna till sång och tal, äta risgrynsgröt, gå på julbasar och delta i lotteri. Julbocken brukar också dyka upp under tillställningen.

På luciadagen rider hon med sitt följe av stjärngossar, tomtar med facklor och lyktor, genom stadens gator fram till Stadshuset där hyllningsceremonierna tar vid. Omringad av sina följeslagare hyllas hon med tal, musik och körsång ifrån Stadshusets balkong, varefter publiken sedan förflyttar sig inomhus där ”dans kring granen” lockar såväl ung som gammal att ta en svängom tillsammans med Lucia och hennes tärnor.

Lucia med följe besöker under december månad olika daghem och åldringshem och också andra som önskar ett besök av henne. Allt arbete med Luciaarrangemangen sker på ideell basis och till samtliga tillställningar är det fri entré.