Musikfestspelen Korsholm

Kammarmusik och ljumma nätter!

Kusten och skärgården i Korsholm och Vasa hör till de vackraste regionerna i Norden.  Sedan år 1983 har Musikfestspelen Korsholm inbjudit ledande nordiska och internationella artister att uppträda här under de ljuvligaste dagarna av ljus och djup grönska.

RastrelliCelloQuartet2_380x380Våra konstnärliga ledare och artister har låtit sig inspireras av festivalatmosfären och de unika miljöerna. Många artister har på senare år i uppträtt i UNESCOs unika världsnaturarv Kvarken.  Stundars och Solf kyrka bildar en annan konserthelhet. Miljön kring ruinerna i Gamla Vasa med Korsholms kyrka samt kulturlandskapet kring Kyro älv och den medeltida kyrkan i Storkyro är andra spännande konsertplatser.

Kulturvaggan Vasa stadshus (från 1883) med dess akustik är Musikfestspelens centrum. Här finns även den första dokumenterade Steinway-flygeln i Finland (1892).  Omkringliggande centrum med stadens museér,  kyrkor och Toivo Kuula-salen  bildar övriga viktiga bitar i konsertmiljön. Regionkonserter arrangeras runtom i Österbotten.

Musikfestspelen Korsholm är ett centrum för kammarmusik i den österbottniska sommaren. Pianistprofessorn Henri Sigfridsson (Essen) är konstnärlig ledare sedan 2013.  Musikfestspelen arrangerar ett 30 – tal konserter varje år i månadsskiftet juli-augusti. Under festspelen uppträder varje år cirka 150 musiker som når drygt 5500 konsertbesökare årligen.