Fungerande logistik är regionens styrka

BUSINESS AS USUAL: LOGISTIKBRANSCHEN, TIINA HAAPALA / AHA LOGISTICS

Tiina Haapala hade redan gjort en lång karriär som transportchef på Wärtsilä när hon kom att tänka på att det finns mycket annat i världen som behöver transporteras än bara motorer. År 2010 grundades AHA Logistics som är det enda företaget i Finland där alla anställda är kvinnor. Är det en myt att energibranschen skulle vara mansdominerad? Klarar en lokal firma sig i global konkurrens? Vi bad regionens logistiklady avslöja sin rutt till framgång.

Nya utmaningar

”Kommer man till logistikbranschen, finns det ingen väg ut. Arbetet är omväxlande, utmanande och trevligt och jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. När jag började jobba inom branschen, fanns det inte så många speditionsbolag i Vasa men nu är situationen en annan. Regionen har bra drag. Det finns ett stort kunnande i små och medelstora företag, vilket gynnar också andra industrier. Fungerande logistik öppnar dörrar. Alla ska komma ihåg att vara modiga och se möjligheterna omkring sig.”

Kvinnokraft

”Det stämmer att energibranschen domineras av män och speciellt då det gäller chefspositioner och projekt. Emellertid finns det mycket av kvinnor på den operativa sidan, vi är helt enkelt så påhittiga och duktiga. En kvinna ser precis samma saker som en man gör. Och dessutom kan vi vid behov blinka med ögonfransarna i hamnen, det kan ibland vara nyttigt.”

Lokalt

”Tack vare energiindustrin konkurrerar vi globalt och inte bara med finländska speditionsbolag. Jag anser det ändå viktigt att finländare köper av finländare i stället för att låta pengarna flyttas utomlands. Vårt huvudkontor finns i Vasa och hålls kvar här. Förmånlig lönenivå, kort väg till arbetet, företagarvänlig atmosfär och tvåspråkigheten är alla plus-sidor. Det är förstås en bit härifrån ut till världen men så är det också från andra ställen i Finland.”