Nya tankesätt växer fram i byggbranschen

BUSINESS AS USUAL: BYGGBRANSCHEN, ARI TYYNISMAA/WASAGROUP

Ari Tyynismaa, grundare och vd för WasaGroup brukar säga att förändring är det enda som är konstant. Han berättar att det just nu byggs olika slags byggnader med enorm fart i Vasaregionen. Energiteknologikoncentrationen ger fastighets- och byggbranschkoncernen, som har verksamhet i hela Finland, mycket jobb även i hemknutarna. Vi bad Ari berätta om vad byggbranschens framtid bygger på.

Skräddarsydda lösningar

”Man kan säga att WasaGroup är ett bolag som byggdes upp av industrin. Vår kärnuppgift är att ständigt utveckla våra tjänster efter marknadens och kundens behov. Därför omfattar våra tjänster allt från utveckling till försäljning. För tillfället är vi också den enda aktören i Finland som kan erbjuda skräddarsydda lösningar under ett fastighetsprojekts hela livscykel. Eftersom en byggnad är en del av kundens produktionsprocess, tror jag på att planering och genomförande av ett projekt kräver utom anpassningsförmåga också förståelse för kundens verksamhet.”

Nya tankesätt

”Vi verkar inom byggbranschen på ett mycket exceptionellt sätt eftersom vår unika fastighetsutvecklingsfond möjliggör finansiering av fastighetsutvecklingsprojekt. Dessutom är det ett lätt och produktivt sätt att placera i fastigheter. Intresset för denna modell är stort, och flera stora aktörer, bland annat sportaffären XXL, elektronikjätten Power och lågpriskedjan Tokmanni har valt att bygga sina lokaler i Vasa genom vår finansieringsmodell. Det är en klar trend att industriella aktörer vill investera i egna produktioner. Olika slags energilösningar blir också populärare. Förutom bergs- och jordvärme blir även förnybara energiformer, såsom solpaneler, allmännare.”

Nyfikenhet

Vasaregionen är en internationell region som, med sitt idealiska läge vid havet, ständigt utvecklas och växer. Jag tror att hos oss skapar det goda mikroklimatet för företagande en grund för tillväxt eftersom innovativiteten blomstrar i både stora och små företag. Det finns en nyfikenhet hos invånarna och företag och de vill ständigt söka nya alternativ och möjligheter. Arbetslösheten i regionen är dessutom lägst i Finland, vilket bevittnar om ett livligt företagsliv och invånarnas välmående. Jag får ständigt söka fler yrkeskunniga och ivriga experter som kan genomföra våra kunders byggprojekt.”