Söderfjärden

En meteoritkrater ett stenkast från Vasas torg

Söderfjärden ligger en mil söder om Vasa. Dess historia är häpnadsväckande lång.

Söderfjärden uppkom genom ett meteoritnedslag för över 520 miljoner år sedan och har en ännu välbevarad kraterrundel. Den är en av de bäst bevarade meteoritkratrarna i världen. Mången betraktare från ovan har tjusats av Söderfjärdens gulgröna åkerrundel innanför en rund krans av randberg. Finlands vackraste meteoritkrater har en diameter på 5-6 kilometer. Söderfjärden är idag en bördig, täckdikad slätt med stora sammanhållna jordbruksarealer, totalt 2 300 hektar bördig mark.

Meteoria i Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater. I Meteoria finns det en avancerad utställning om Söderfjärdens 520 miljoner år långa historia – från meteoritnedslag till dagens jordbruks- och Natura2000-område.

I ett välutrustat astronomiskt observatorium finns ett teleskop för studier av stjärnhimlen hundratals miljoner ljusår ut i universum.

Söderfjärden är inte bara en meteoritkrater och ett otroligt naturmål utan också Finlands mest betydande rastplats för tranor. I fågeltornet som ligger mitt på Söderfjärden kan du se tranornas och andra fåglarnas flyttning. I Söderfjärden vilar på hösten till och med 8 000 tranor.

Mera information för fågelentusiaster finns på hemsidan av Merenkurkun Lintutieteellinen Yhdistys ry. (på finska)