Upplev naturarvet

Så här kan du bäst uppleva Kvarkens världsarvsområde

TOP5-tips, Världsarvet i Kvarken rf:s verksamhetsledare, vildmarks- och naturguide Samuli Kaivonen:

1. Besök Terranova

Börja din visit på Terranova, Kvarkens naturcentrum. Där får du all fakta om området innan du fortsätter till naturen och ser allt med dina egna ögon.

2. Bekanta dig med De Geer -moränerna

Kvarkens De Geer-moräner ser du bäst från utkikstornet Saltkaret i Svedjehamn . Där kan du se moränerna och samtidigt beskåda olika fågelarter. Kanske du har turen att se en havsörn.

3. ÅK på kryssning

På sommaren är det lätt att komma till yttre skärgården med en världsarvskryssning. Med på kryssningen är guider som känner till skärgården. Till exempel fyrturer till Norrskär eller Valsörarna är mycket intressanta.

4. Cykla eller paddla

Friluftsmänniskorna bekantar sig med världsarvsområdet genom att åka på en en paddlings- eller fisketur. Cykeltur med världsarvscykel passar alla. Då kan du bekanta dig med skärgårdens levande byar och ta en laxsmörgås till fika på ett av skärgårdens idylliska caféer eller restauranger!

5. Ta Wasaline till Sverige och bekanta dig med Höga Kusten som är motpart till den låglänta Kvarken. Tillsammans bildar de ett perfekt exempel på hur landhöjning formar landskapet.