Vasaregionen, hur mår du?

Ruukinkartanon vanhainkoti, Vaasa.Tack bra!  Vasaregionens invånare är bevisligen lyckliga.  Här lever man längre, man känner sig trygg och umgås med sina grannar.  Regionen visar upp lysande välfärdsstatistik, som innehåller mera styrkor än svagheter.

Ruukinkartanon vanhainkoti, Vaasa.Människans lycklighet byggs upp av åtminstone sociala nätverk, god hälsa och tillräcklig inkomstnivå. Vasaborna är en tiondel friskare än man är i resten av landet:  läkarbesök görs mera sällan, barnskyddet har färre barn än i andra medelstora städer och humöret hålls uppe tack vare aktiva sociala nätverk.

Sysselsättningen är på toppnivå jämfört med hela landet och lönenivån är till och med högre än i de större städerna Tammerfors och Åbo. Medelpriset för en radhusbostad och ett egnahemshus är emellertid betydligt lägre. I Vasaregionen blir det helt enkelt kvar mera pengar i handen.

Vem vet, kanske en av välmåendets hemligheter är naturens lugn i Kvarkens skärgård.  Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista, och där är det lätt att hämta ytterligare välbefinnande.