Starka tillsammans i metallbranschen

BUSINESS AS USUAL: METALLBRANSCHEN, SAMULI KUUSISTO / UWIRA

Samuli Kuusisto säger att han alltid har jobbat inom metallbranschen. Till Uwira kom han för ungefär tio år sedan. ”När man följt den här branschen så här länge ser man hur mycket metallbranschen utvecklas och går framåt.” Vilken riktning har utvecklingen? Vi bad den här yrkesmänniskan med järnhård erfarenhet berätta vart metallbranschen i Vasaregionen är på väg.

Nätverket ger kraft

”Ingen klarar sig ensam. Metallbranschen är ett stödben vid sidan av många andra branscher. Saknas något delområde, lider helheten. Man borde förstå att den egna utvecklingen förstärker hela nätverket. Under de här 10 åren har jag sett hur mycket man måste utveckla verksamheten för att kunna hänga med i konkurrensen. Det som är häftigt på Uwira är att man utvecklar företaget och verksamhetssätt tillsammans med det egna underleveransnätverket.”

För kunden, tillsammans med kunden

”Att göra och utvecklas tillsammans är nyckelorden. Verksamheten och utbudet ska utvecklas på kundens villkor, efter kundens behov. Det betyder små steg varje dag – kostnadseffektivitet, flexibilitet, produktivitet. Det som vårt nätverk producerar för kunden är det viktigaste och det kan man inte uppnå tillsammans utan det ska göras tillsammans, utvecklas tillsammans.”

Lokal och internationell

”Alla våra produkter går slutligen till den internationella marknaden. En mycket liten del stannar kvar i Finland. Jag skulle säga att det är lättare att driva internationell handel här än på flera andra orter. Därför finns vi och fortsätter att finnas i Vasa. Jag anser att det finns mycket kunnande av olika slag och goda möjligheter för nätverksbyggande i Vasanejden. Här har vi bra drag på riktigt.”