Ung energi i startup-scenen

BUSINESS AS USUAL: STARTUP-ANDAN, MIIKA HUTTUNEN/VES

På hösten 2014 samlades en liten grupp för att fundera på varför det inte finns en ordentlig startup-scen i en stad som uppmuntrar till innovativitet. För att fylla tomrummet grundade de Vaasa Entrepreneurship Society – eller mer familjärt VES – som är liksom en del av Kiseldalen mitt bland nejdens storföretag. Startupföretagens energi, låga hierarki, fart och enorm vilja att vara bäst i världen har tagit också föregående VES ordförande Miika Huttunen med storm. Vi bad honom berätta oss varför Vasa är en bra startpunkt för startupföretag.

”VES we can!”

”Kärnan i VES tankesätt och hela verksamheten är entreprenörsattityden. Det betyder att vi vill ständigt utvecklas som människor och tänka litet större än andra. Vår vision är att göra Vasa till en mer ambitiös stad med större entreprenörsanda. Det har funnits stora bolag inom energibranschen i Vasa redan så länge att startup-världen inte är så nära eller närvarande här. Vi vill ge ett alternativ till människornas liv och karriärer genom att bygga upp en bra undervegetation för utveckling av startupföretagen. Vi hjälper tillväxtföretagare att förverkliga sina idéer genom olika event, utbildningar och nätverk.”

Vasaregionens startup-möjligheter

”I Vasa har man rätt så bra möjligheter att grunda ett tillväxtföretag. Det har byggts upp en super fin företagarstig som omfattar hela livet ända från företagaruppfostran för unga. Längs stigen finns alltid stöd att få – West Coast Startup, Startia, VASEK – och dessutom finns goda resurser för sparring av idéer. Vårt team har mycket erfarenhet från olika organisationer. Om vi inte kan hjälpa själv, vet vi vem man ska ringa. Vad gäller affärsänglar så finns det ännu arbete kvar men jag ser möjligheter i synnerhet inom energibranschen. Energiteknologiföretag och startupföretag som startas här kan på riktigt dra globalt intresse och finansiering till sig. VES vision är att vara en av de mest betydande nordiska startup-ekosystemen före år 2019. Jag tycker att det inte på något sätt är ett omöjligt mål.”

Är det värt det, att grunda ett startupföretag?

”Att grunda ett startupföretag och jobba i ett är saker som man kan lära sig av allra mest, speciellt när man är ung. Att kunna se sitt avtryck på och förverkliga någonting som man upplever meningsfullt är väldigt fint enligt mig. Medierna ger lätt ett intryck att det alltid är super roligt och lätt att grunda ett startupföretag. Jag kan säga att det inte är det. Det är så fruktansvärt svårt och man blir trött men ändå är det i princip det bästa man kan göra. Man förverkligar sina drömmar med ett tätt team. Det är värdefullt om startupföretaget blir ett sådant som man tänker på också på fritiden. Därför vill jag säga till alla som håller på att grunda startupföretag eller vill hoppa i ett att satsa på det! Det passar förstås inte alla men jag tror att för största delen ger det mycket mer än det tar.”